Winnaars Rabo Literatuurprijs 2012 bekend
De liefde bloeit op Reggesteyn, bijna 150 leerlingen hebben hun gevoelens rond liefde en vriendschap op papier gezet voor de Rabobank literatuurprijs. Deze prijs is afgelopen dinsdag uitgereikt onder de leerlingen van het Reggesteyn Willem de Clercqstraat. Omdat de uitreiking op Valentijnsdag werd gehouden, stond de wedstrijd en de uitreiking geheel in het teken van liefde en vriendschap. Naast de uitreiking was er een heuse liefdes quiz waarbij de presentator op een liefdevolle en humoristische manier de liefde tussen de leerlingen liet opbloeien.

De kunst van jureren
De jury bestond dit jaar uit burgemeester Mw. Anneke Raven, Frits Korver, Jan Verhoek, Crista Westerhof en Anita Schuurman. De jury vond het nog behoorlijk lastig om uit alle gedichten de mooiste en origineelste te vinden. Ze kwamen mooie en originele vondsten tegen, waarbij iedereen op zijn eigen manier onder woorden probeerde te brengen wat voor hen liefde en vriendschap betekend.

Plagiaat
Naast het uitzoeken van de mooiste en origineelste gedichten was het ook nog een hele kunst om uit te zoeken welke gedichten helemaal zelf gemaakt waren en welke waren ‘geleend’ van internet. Soms was het jatwerk zo creatief dat de jury er pas in tweede of derde instantie achter kwam dat het echt geen eigen werk was.

Prijzen
Van de bijna 150 leerlingen heeft de jury 15 leerlingen geselecteerd die een Loesje workshop hebben gewonnen. Waarnaast de beste dichter van elke afdeling een heus Valentijns pakket heeft gewonnen met onder meer bioscoopkaarten van ZINema en een Valentijnspel.

De winnaars
Onder de leerlingen van de onderbouw Kader/Beroeps waren ruim 40 gedichten ingezonden. Het gedicht van de winnaar gaat over iemand die het niet heeft getroffen in de liefde. Het gedicht gaat over het kijken naar je geliefde, denken aan je geliefde, wachten op je geliefde. Maar het blijkt allemaal hopeloos, want het zal er nooit van komen. Als je dit soort droefenis op een aansprekende manier in woorden weet te vangen, dan heb je talent. Het winnende gedicht bij Kader/Beroeps is daarom “Hopeloos verliefd” van Laura Wevers.

Van de onderbouw Theoretische leerweg hebben 60 leerlingen deelgenomen. De jury vond het mooiste gedicht een gedicht waar hele bekende en bijna afgezaagde woorden en beelden op een nieuwe manier werden gebruikt. Er stond “mijn hart ging sneller slaan”, maar ook dat een “hart wordt gevuld met liefde zoals een glas met water”. Een duidelijk beeld dat goed uitlegt wat de schrijver wil zeggen. En als je dan ook nog het lef hebt om in een gedicht de originele woorden te schrijven ”hoe je me laat voelen, het is zo wauw” dan weet de jury bijna zeker dat we van haar meer gaan horen. Het winnende gedicht is “Verliefd”, geschreven door Charlotte Geugies.

In de bovenbouw deed de vierde klas mee met ongeveer 40 gedichten. De winnaar van deze groep is iemand die in zijn gedicht verschillende dingen op een heel duidelijke manier met elkaar verbindt. Iemand die houdt van het leven, ontdekt dat het leven vol liefde zit en dan merkt dat de liefde een persoon is waar hij van houdt. Het winnende gedicht is “Ik hou van het leven” gemaakt door Bas Bults.

De overige winnaars die mogen deelnemen aan de Loesje workshop zijn Anne de Kleine, Susanne Wind, Rianne Slotboom, Tess Kelder, Marlies Eeftink, Iris Kamphuis, Hilde Lohuis, Kyra Blokhorst, Chyntia Brinkman, Romy Tijhof, Marije Eggink, Gerinde Dubbink.